Άρθρο: «Το... πυροτέχνημα του κ. Πιλάβιου»

Άρθρο: «Το... πυροτέχνημα του κ. Πιλάβιου»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Αθλητική Μακεδονίας Θράκης», Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

                  Tα πυροτεχνήματα, πάντοτε εντυπωσιάζουν! Προκαλούν το βλέμμα των ανθρώπων, λάμπουν, φωτίζουν τον ουρανό, προκαλούν πολλές φορές θαυμασμό. Διαρκούν, όμως, πολύ λίγο χρόνο και δυστυχώς, πάντοτε μετά τη λάμψη τους, ακολουθεί το απόλυτο σκοτάδι.

Αυτό ακριβώς που έκανε η ΕΠΟ του κ. Πιλάβιου. Ακολουθώντας προφανώς συμβουλές ειδικών επικοινωνιολόγων, πριν δεκαπέντε ημέρες, ο κ. πρόεδρος της ΕΠΟ, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της ΕΠΟ για να... «καθαρίσει» ο πολύπαθος χώρος του ποδοσφαίρου. Για πολύ λίγο, όλοι έστρεψαν τη ματιά τους προς τα εκεί, όσο διαρκεί ένα πυροτέχνημα, και φυσικά, αμέσως μετά, το απόλυτο σκοτάδι.

Τίποτε απολύτως δεν έγινε! Καμμιά ουσιαστική πρωτοβουλία δεν υπήρξε. Μερικές «θεατρικές» επισκέψεις σε θεσμικούς παράγοντες-φορείς του αθλητισμού, φυσικά δεν μπορούν να πείσουν κανένα νοήμονα πολίτη της χώρας, ότι κάτι άλλαξε στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ούτε φυσικά απαντούν στο ερώτημα, γιατί έπρεπε να ανασταλεί η λειτουργία του ποδοσφαίρου για να πραγματοποιηθούν αυτές ή τι εμπόδιζε ως τώρα την πραγματοποίησή τους.

Ας μη προσπαθούν οι διοικούντες την ΕΠΟ να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους! Τα προβλήματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αν δεν υπάρξει γενναία πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή τους. Οι απειλές για τον αποκλεισμό του Ελληνικού ποδοσφαίρου θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται από την ΕΠΟ, ως άλλοθι για το ανεξέλεγκτο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όλοι μας επιθυμούμε και στηρίζουμε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Αυτοδιοίκητο, όμως, δεν σημαίνει ανεξέλεγκτο, κέντρο σκοτεινών και ύποπτων συναλλαγών. Η πολιτεία, έχει συνταγματική, αλλά και ηθική υποχρέωση να παρέμβει, όταν βλέπει να καταστρατηγούνται νόμοι, όταν βλέπει η βία στον αθλητισμό να πολλαπλασιάζεται, όταν βλέπει ύποπτες συναλλαγές, στημένα παιχνίδια, παράνομα στοιχήματα, όταν βλέπει το νόμο της ζούγκλας να κυριαρχεί στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Τα αιτήματα για δημοκρατία, διαφάνεια, ισονομία, είναι καταλυτικά διαχρονικά και κοινής αποδοχής. Δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη δημοκρατία, όπως είναι η χώρα μας, να εκλέγονται διοικήσεις στο ποδόσφαιρο από 57 μόνον εκπροσώπους, για να διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ ανεξέλεγκτα, δεν είναι δυνατόν να αρνείται η «δημοκρατική» αυτή αρχή του ποδοσφαίρου τον έλεγχο από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όλων των φακέλων αδειοδότησης των ΠΑΕ στο όνομα της... «ρήτρας εμπιστευτικότητας», δεν είναι δυνατόν να καταστρατηγείται η αρχή της ισονομίας που είναι διαρκές και καθολικό αίτημα όλης της κοινωνίας, με την επιβολή διαφορετικών ποινών για ίδια παραπτώματα και παραβάσεις.

Η Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορεί να μένει αμέτοχη, δεν μπορεί να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν. Οφείλει σήμερα, τώρα, πριν είναι αργά αύριο, να παρέμβει για να διαφυλάξει το αυτονόητο στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τη δημοκρατική λειτουργία του ποδοσφαίρου, την εφαρμογή των βασικών αρχών διαφάνειας & ισονομίας ως βασικούς κανόνες λειτουργίας του. Ήρθε επιτέλους η ώρα για το αυτονόητο! Το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταματήσει να κρύβεται. Η δημοκρατία, η διαφάνεια, η ισονομία στο χώρο του ποδοσφαίρου, αφού δεν υπάρχει πρόθεση εκ των έσω να λειτουργήσουν, πρέπει να επιβληθούν από την πολιτεία.  Άμεσα!